Міжнародний День людей похилого віку. Історія свята та українські реалії

Проголошений 50 сесією Асамблеї ООН. Відзначається з 1990 року – жовтня. В Україні, відповідно до Указу Президента, свято має назву День людей похилого віку і День ветерана.

Свято з’явилося через необхідність приділити більше уваги проблемам старіючих людей на планеті. На це найперше звернули увагу в США, потім у Європі. Про процес старіння націй у всьому світі заговорили на початку 90-х років минулого сторіччя.

Особою похилого віку вважається той, хто досяг 65 років.

До 2050 року число таких людей у багатьох розвинених країнах збільшиться вдвічі, а загальна кількість складе 2 мільярди осіб.

За часткою осіб віком 60 і старше Україна входить у тридцятку найстаріших країн світу

 

Вік - не вирок
Вік – не вирок

За прогнозами Держстату України, до 2025 року демографіча карта країни буде виглядати так: частка осіб віком понад 60 років становитиме 25% загальної кількості населення, віком 65 років і старше – 18,4%, у 2030 році – понад 26% і понад 20%, відповідно.

Водночас, Україна входить у п’ятірку країн за найменшою тривалістю життя. Вражає й цифра розбіжності між тривалістю життя у  жінок і чоловіків. У перших це –  в середньому 77 років, а у других – 67.

Згідно з прогнозом ООН, до 2050 року населення України скоротиться з 44,22 млн до 36,42 млн осіб.

Для подолання психологічної межі старості та зменшення тягаря соціальних витрат на молодих, ООН радить активне використання виробничого і творчого потенціалу людей старшого віку.

З цією метою у січні 2018 року Кабінет міністрів України своїм розпорядженням схвалив Стратегію державної політики з питань здорового та активного довголіття населення на період до 2022 року, яка передбачає комплексні заходи. Головним завданням Стратегії є відпрацювання методів взаємодії органів місцевого самоврядування з даною категорією населення України.

Урядом України визначено й пріоритетне завдання держави щодо людей похилого віку – створення належних умов соціального захисту пенсіонерів, інвалідів, одиноких непрацездатних громадян, – про це ідеться в постанові від 2004 року.

Цьогоріч, у зв’язку з глобальною кризою через COVID-19 український Уряд виділив пенсіонерам, які досягли 80 років, одноразову допомогу у сумі 1000 грн, та призначив щомісячну допомогу у розмірі 500 грн пернсіонерам, пенсія яких не перевищує 9 205 грн.  У травні проведено індексацію пенсій на 11%.

Схожі статті

Яке церковне свято 12 квітня 2024 – все про цей день, що не можна робити та яким прикметам можна довіряти

Яке свято 12 квітня 2024? Дізнайтеся в нашому матеріалі, що це за день, які прикмети можна розпізнати, яких традицій дотримуються віряни та чого уникають.

11 квітня 2024 — яке сьогодні церковне свято, і чого не варто робити, щоб не лити в майбутньому гіркі сльози

Яке церковне свято 11 квітня 2024 року? Ознайомтеся з нашим матеріалом, щоб дізнатися, що у цей день святкують віряни, яким традиціям слідують, а також, які є прикмети та повір'я.

10 квітня 2024: церковне свято сьогодні, чому не можна користуватися гострими предметами та хороші прикмети

Яке свято 10 квітня 2024 року? У нашому матеріалі ви можете дізнатися, що це за день за церковним календарем, а також дізнатися, які прикмети, заборони та традиції існують на цей день.

9 квітня: церковне свято сьогодні, кого вшановують, з чим бути обережним цього дня – не проливайте воду

Щоб дізнатися, яке церковне свято 9 квітня, ознайомтеся з нашою статтею. Чого не варто робити в цей день, чого уникати, а що навпаки приверне в майбутньому удачу?

Яке церковне свято 7 квітня 2024 року: День ангела, прикмети, традиції і що не можна робити в цей день

Церковне свято 7 квітня 2024 року можна дізнатися в нашому матеріалі. Що можна робити в цей день, і чого робити категорично не варто, повір'я та забобони.

Церковне свято 6 квітня 2024 року: в кого іменини, народні прикмети, і чого не можна робити в цю суботу

Церковне свято 6 квітня 2024 року можна дізнатися різними способами, але найкращий помічник у цьому – звичайний церковний календар. Усі деталі в матеріалі.