Церковне свято 28 листопада: що можна і не можна робити на початку Різдвяного посту – традиції, прикмети

Листопад та осінь потрохи покидає землю і зима готується вступити у свої законні права. Разом із цим віряни можуть долучитися до великого Різдвяного посту. Як правильно почати аскезу, кому молитися і як не нагрішити - читайте далі у нашому матеріалі.

Осінні дні пролетіли, як один, і вже навіть не віриться, що вже дуже скоро ми відзначатимемо одне з найголовніших православних свят – Різдво. Хоча більшість починає до нього готуватися лише у середині грудня, справжні віряни стають до посту саме 28 листопада.

Як розпочати Різдвяний піст?

У 2021 початок посту співпадає з неділею, що підкреслює величність цього дійства. Традиційно потрібно відвідати службу у храмі. Завершується Чотиридесятниця (піст триває 40 днів) у ніч з 6 на 7 грудня, коли сходить перша зірка.

Різдво
Церковне свято 28 листопада

Харчуватися потрібно у ці дні таким чином:

  • понеділок – не вживаємо масла
  • вівторок – до 19 грудня їмо рибу, після – гаряче з маслом, 2-6 січня – гаряче без масла
  • середа – сухоїдіння
  • четвер – до 19 грудня їмо рибу, після – гаряче з маслом, 2-6 січня – гаряче без масла
  • п’ятниця – сухоїдіння
  • субота, неділя – їмо рибу до 2 січні, після – гаряче з маслом.

28 листопада потрібно провести у покаянні та молитві. Головна мета – очиститися не тільки фізично, а й духовно. Почніть підготовку до Різдва також з вибачень за образи. У новий рік краще увійти без сварок. Після служби та покаяння, попросіть витривалості та здоров’я для себе та своїх близьких. Не забудьте поділитися цим священним текстом з родичами:

Милосердний Ісусе, зглянувшись на наші безконечні благання й болісні заклики з Долини горя і сліз, щоби нас врятувати від погибелі вічної, Ти явився нам у Вифлеємі. Всеблагий Ісусу, полюбивши праведників, а над грішниками змилосердившись, усіх прагнеш спасти, обіцяючи нам у майбутньому житті вічне щастя. Спрямуй же, Господи мої вчинки до Твоїх заповідей: душу мою освяти, тіло моє очисти, а помисли мої вдоскональ. Оточи мене Твоїми святими ангелами, щоби під їх покровительством я виконував Твою святу волю, бо Ти – Слово Отця і благословенний з віків у віки. (Після цих рядків просимо сил, здоров’я, хрестимося і кланяємося образам)
Амінь

Схожі статті

11 квітня 2024 — яке сьогодні церковне свято, і чого не варто робити, щоб не лити в майбутньому гіркі сльози

Яке церковне свято 11 квітня 2024 року? Ознайомтеся з нашим матеріалом, щоб дізнатися, що у цей день святкують віряни, яким традиціям слідують, а також, які є прикмети та повір'я.

10 квітня 2024: церковне свято сьогодні, чому не можна користуватися гострими предметами та хороші прикмети

Яке свято 10 квітня 2024 року? У нашому матеріалі ви можете дізнатися, що це за день за церковним календарем, а також дізнатися, які прикмети, заборони та традиції існують на цей день.