4 травня 2022: яке сьогодні свято, що можна і не можна робити у Проклів день, традиції, заборони та молитва

Православна церква 4 травня вшановує пам'ять мучеників Януарія, Прокла, Фавста, Созія та інших. У народі цей день називають Проклів, або Ляльник.

Хто такий Святий Прокл?

Святий Прокл народився наприкінці 4 століття у Константинополі, ще замолоду він пішов на навчання до святителя Іоанна Златоуста. Пізніше Прокл став дияконом, а згодом і пресвітерем. За переказами, Прокл став одним зі свідків явлення апостола Павла, коли знаходився поряд з учителем Іоаном.

4 травна: яке сьогодні свято
4 травна: яке сьогодні свято

На старості літ, вивчивши Святе Письмо, Прокл став єпископом міста Кизик, а згодом і архієпископом Константинопольським. Народ любив Прокла за його добрі проповіді та турботу про бідних і знедолених людей.

Друга назва “Ляльник” походить ще від старослов’янських часів, коли 4 травня дівчата починали водити хороводи у найгарнішому своєму вбранні, аби закликати, тобто “лялити” теплу погоду.

Традиції у Проклів день

Свято 4 травня
Свято 4 травня

До святого Прокла віряни щороку звертаються з молитвами, аби він оберігав їх від хвороб та негоди. Окрім того, наші предки вірили, що в цей день варто прислуховуватися до порад, які нам дають близькі – вони обов’язково допоможуть у майбутньому.

Спостерігали люди у Проклів день і за погодою. Дощ з грозою говорив про рясний урожай, а дрібний дощ, навпаки, віщував про затяжну негоду.

Що не можна робити у Проклів день?

Наші предки казали, що у Проклів день не можна сваритися, аби назавжди не зруйнувати стосунки з рідними. Також не бажано їхати у дальну дорогу – подорож краще перенести на іншу дату.

Молитва 4 травня

Молитва 4 травня
Молитва 4 травня

Божественним початком премудрості, страхом Господнім утвердься, звідти священними сходженнями підійшов Ти до учнівства Златоуста, і архієрейського того престолу вартий був чистоти добротами, апостольським правилом собі уявивши, не собі живий, але Христу і народу твоєму. Тим у нетлінний живіт апостольсько вселився ти, ієрарше Прокле, моли Христа Бога спастися душам нашим.

Схожі статті

Яке церковне свято 12 квітня 2024 – все про цей день, що не можна робити та яким прикметам можна довіряти

Яке свято 12 квітня 2024? Дізнайтеся в нашому матеріалі, що це за день, які прикмети можна розпізнати, яких традицій дотримуються віряни та чого уникають.

11 квітня 2024 — яке сьогодні церковне свято, і чого не варто робити, щоб не лити в майбутньому гіркі сльози

Яке церковне свято 11 квітня 2024 року? Ознайомтеся з нашим матеріалом, щоб дізнатися, що у цей день святкують віряни, яким традиціям слідують, а також, які є прикмети та повір'я.

10 квітня 2024: церковне свято сьогодні, чому не можна користуватися гострими предметами та хороші прикмети

Яке свято 10 квітня 2024 року? У нашому матеріалі ви можете дізнатися, що це за день за церковним календарем, а також дізнатися, які прикмети, заборони та традиції існують на цей день.

9 квітня: церковне свято сьогодні, кого вшановують, з чим бути обережним цього дня – не проливайте воду

Щоб дізнатися, яке церковне свято 9 квітня, ознайомтеся з нашою статтею. Чого не варто робити в цей день, чого уникати, а що навпаки приверне в майбутньому удачу?

Яке церковне свято 7 квітня 2024 року: День ангела, прикмети, традиції і що не можна робити в цей день

Церковне свято 7 квітня 2024 року можна дізнатися в нашому матеріалі. Що можна робити в цей день, і чого робити категорично не варто, повір'я та забобони.

Церковне свято 6 квітня 2024 року: в кого іменини, народні прикмети, і чого не можна робити в цю суботу

Церковне свято 6 квітня 2024 року можна дізнатися різними способами, але найкращий помічник у цьому – звичайний церковний календар. Усі деталі в матеріалі.