6 липня 2022: яке сьогодні свято, що можна і не можна робити на день пам’яті святої Агрипини Римської

Церковне свято Агрипини Римської в українській традиції набуло народних цікавих рис. Дізнайтеся про всі традиції сьогоднішнього дня та молитви.

Свято 6 липня 2022: церковне чи більше народне? Дилема непроста, адже з одного боку сьогодні вшановують постать Агрипини Римської, яка за логікою може відноситися більше до західного обряду християнства, проте, частина її життя протікала у Візантії. Саме звідти до нас і прийшла віра.

6 липня 2022: яке сьогодні свято

В українській традиції день святої Агрипини прижився у своєрідній трансформації. У нас православне свято 6 липня кличуть: “Аграфена Купальниця”. У цей день вода набуває особливої енергетики. Вона має цілющу силу, а ще за переказами, і молодильну. Тому у дівчат було заведено вмиватися рано вранці, або протирати обличчя росою.

А ще починалася підготовка до свята Івана Купала, а отже, пращури сьогодні проводили багато часу біля водоймищ.

Православне свято 6 липня 2022: як потрібно молитися

Молитва повертає душевну рівновагу
6 липня 2022: яке сьогодні свято

Сьогодні традиційно читають молебен за гарне самопочуття та здоров’я. Звернутися можна до Пантелеймона Цілителя:

О, великий угоднику Христовий, страстотерпче і лікаре многомилостивий Пантелеймоне! Змилосердися наді  мною, грішним рабом Божим (ім’я), вислухай благання і благання моє, змилостив Небесного, верховного Лікаря душ і тілес наших, Христа Бога нашого, нехай дарує нам зцілення від жорсткого гнітучого мене недугу. Прийми недостойне моління грішнійшого від усіх людей.

Відвідай мене благодатним відвідуванням твоїм. Не возгнушайся гріховних виразок моїх, помажеш їх єлеєм милості твоєї і зціли мене; та здоровий сущи душею і тілом, залишок днів моїх, за допомогою благодаті Божої, зміг провести в покаянні і догоджанні Богу, і сподоблюся восприяти благий кінець живота мого. Гей, угоднику Божий! Умоли Христа Бога, щоб дарував мені заступництвом твоїм здоров’я тіла і спасіння душі моєї. Амінь.

Також не забувайте, що на свято 6 липня 2022 року ви можете привітати з Днем Ангела друзів, які носять такі чудові імена: Агрипина, Антон, Артем, Артемій, Олексій, Олександр, Осип, Митрофан, Петро, Герман, Федір, Святослав та Кузьма.

Схожі статті

Яке церковне свято 12 квітня 2024 – все про цей день, що не можна робити та яким прикметам можна довіряти

Яке свято 12 квітня 2024? Дізнайтеся в нашому матеріалі, що це за день, які прикмети можна розпізнати, яких традицій дотримуються віряни та чого уникають.

11 квітня 2024 — яке сьогодні церковне свято, і чого не варто робити, щоб не лити в майбутньому гіркі сльози

Яке церковне свято 11 квітня 2024 року? Ознайомтеся з нашим матеріалом, щоб дізнатися, що у цей день святкують віряни, яким традиціям слідують, а також, які є прикмети та повір'я.

10 квітня 2024: церковне свято сьогодні, чому не можна користуватися гострими предметами та хороші прикмети

Яке свято 10 квітня 2024 року? У нашому матеріалі ви можете дізнатися, що це за день за церковним календарем, а також дізнатися, які прикмети, заборони та традиції існують на цей день.

9 квітня: церковне свято сьогодні, кого вшановують, з чим бути обережним цього дня – не проливайте воду

Щоб дізнатися, яке церковне свято 9 квітня, ознайомтеся з нашою статтею. Чого не варто робити в цей день, чого уникати, а що навпаки приверне в майбутньому удачу?

Яке церковне свято 7 квітня 2024 року: День ангела, прикмети, традиції і що не можна робити в цей день

Церковне свято 7 квітня 2024 року можна дізнатися в нашому матеріалі. Що можна робити в цей день, і чого робити категорично не варто, повір'я та забобони.

Церковне свято 6 квітня 2024 року: в кого іменини, народні прикмети, і чого не можна робити в цю суботу

Церковне свято 6 квітня 2024 року можна дізнатися різними способами, але найкращий помічник у цьому – звичайний церковний календар. Усі деталі в матеріалі.