Церковне свято 25 липня: що можна і не можна робити на день святих Прокла та Іларія — традиції, прикмети

Церковне свято 25 липня вважається несуворим. Проте, в українській традиції сформувалося у цей день багато обрядів, прикмет, а ще є важлива молитва, яка читається лише раз на рік.

Церковне свято 25 липня завжди має нагадувати кожному про стійкість духу та віри, адже сьогодні вшановується постать святого Прокла. Цей мужній чоловік відкрив своє серце Спасителю та попри все беріг вірність християнській релігії. Навіть коли злісні візантійські язичники під загрозою страти змушували його зректися слова Сина Божого, він встояв.

Ідучи за місто, мученик зустрів Іларія. Християни впізнали один одного та вирішили проститися. Це побачили кати Прокла та відправили на той світ обох вірян.

Святий Сильвестр
Церковне свято 25 липня: що можна і не можна робити

Церковне свято 25 липня: що можна і не можна робити?

Свято хоч і вважається несуворим, але працювати сьогодні не бажано. Так, як воно має непросту і сумну історію, краще утриматися від важкої роботи, за можливості піти до храму на службу. Особливу роль надавали наші предки словам. Не слід лихословити, лаятися, адже так можна було зурочити людину та й на себе наврочити злидні.

На свято 25 липня є такі прикмети:

  • Поля стоять у росі — врожай багатий буде
  • Птахи низько літають — чекайте негоди
  • Жовте листя угорі на деревах — буде рання осінь
  • Бджоли гудять у вуликах на вечір — спека буде триматися тиждень
Церковне свято 25 липня: що можна і не можна робити

Церковне свято 25 липня: як правильно молитися?

Православне свято 25 липня починається з молитви. Слід просити Всевишнього про здоров’я, гарне самопочуття, а також просити швидкого і безпечного повернення додому всіх своїх близьких. Розпочніть свій день з таких рядків:

Закликаю Вищі Сили, почуйте моє прохання і прийдіть до мене на допомогу. Прошу, даруйте своє благословення Рабам Божим. (перераховуйте імена всіх, за кого молитесь). Захистіть їх від бід і нещасть, укрийте своїми Крилами від ворогів та заздрісників. Наповніть їх Силою Небесною, щоб вони несли у світ добро і процвітання, в здоров’ї перебуваючи. Амінь.

Нагадаємо, що на церковне свято 25 липня можна також вітати з Днем Ангела своїх близьких. Іменини сьогодні святкують: Андрій, Арсеній, Вероніка, Гаврило, Голіндуха, Іван, Іларіон, Іраклій, Марія, Мина, Михайло, Прокл, Серапіон, Симон, Фауст та Федір.

Схожі статті

Яке церковне свято 12 квітня 2024 – все про цей день, що не можна робити та яким прикметам можна довіряти

Яке свято 12 квітня 2024? Дізнайтеся в нашому матеріалі, що це за день, які прикмети можна розпізнати, яких традицій дотримуються віряни та чого уникають.

11 квітня 2024 — яке сьогодні церковне свято, і чого не варто робити, щоб не лити в майбутньому гіркі сльози

Яке церковне свято 11 квітня 2024 року? Ознайомтеся з нашим матеріалом, щоб дізнатися, що у цей день святкують віряни, яким традиціям слідують, а також, які є прикмети та повір'я.

10 квітня 2024: церковне свято сьогодні, чому не можна користуватися гострими предметами та хороші прикмети

Яке свято 10 квітня 2024 року? У нашому матеріалі ви можете дізнатися, що це за день за церковним календарем, а також дізнатися, які прикмети, заборони та традиції існують на цей день.

9 квітня: церковне свято сьогодні, кого вшановують, з чим бути обережним цього дня – не проливайте воду

Щоб дізнатися, яке церковне свято 9 квітня, ознайомтеся з нашою статтею. Чого не варто робити в цей день, чого уникати, а що навпаки приверне в майбутньому удачу?

Яке церковне свято 7 квітня 2024 року: День ангела, прикмети, традиції і що не можна робити в цей день

Церковне свято 7 квітня 2024 року можна дізнатися в нашому матеріалі. Що можна робити в цей день, і чого робити категорично не варто, повір'я та забобони.

Церковне свято 6 квітня 2024 року: в кого іменини, народні прикмети, і чого не можна робити в цю суботу

Церковне свято 6 квітня 2024 року можна дізнатися різними способами, але найкращий помічник у цьому – звичайний церковний календар. Усі деталі в матеріалі.