Церковне свято 14 листопада 2022 року: що можна і не можна робити на День чудотворців Косми та Даміана

Церковне свято 14 листопада 2022 року вшановує пам'ять святих братів, лікарів-чудотворців Косми та Даміана. Дізнайтеся, як вшанувати пам'ять Божих підданих та який традицій сьогодні слід дотримуватися. 

Яке сьогодні свято? 14 листопада 2022 року православна церква відзначає день пам’яті святих близнюків-чудотворців — Косми та Даміана. До сьогодні не збереглося інформації, коли точно народилися брати, але вони жили близько 4 сторіччя в Асії, нині це територія Малої Азії та були лікарями. Батьки хлопчиків були різних релігійних поглядів, мати була християнкою, а батько — язичником. Зрозуміло, що істині їх навчила саме мати, але ще з дитинства їх серце було відкрите для Господа. Подорослішавши, Даміан та Косма почали вивчати лікарські науки, а Бог наділив їх даром зцілювати людей. Сьогоднішнє свято ще називають днем близнюків безсрібників, тому що святі не брали гроші за свою допомогу.

Церковне свято 14 листопада 2022 року: що можна і не можна робити?

Церковне свято 27 жовтня 2022 року: що можна і не можна робити
Церковне свято 14 листопада 2022 року: що можна і не можна робити

Святого Даміана та Косму вважали захисниками сім’ї та шлюбу. Сьогодні було заведено заручуватися та грати весілля, вважалося, що така сім’я буде міцною та щасливою. Близнюків безсрібників також шанують, як покровителів ковалів та рукодільниць. Господині сьогодні традиційно займалися роботою з пряжею чи вишиванням, а господарі клопотали у дворі, готуючи його до скорого приходу зими.

Заборонено сьогодні після купання немовля виливати на вулицю воду, бо можна накликати лихо на дитину. Не слід сьогодні їсти куряче та індиче м’ясо. Не можна сваритися з рідними та лінуватися.

Церковне свято 14 листопада 2022 року: природні прикмети

Церковне свято 14 листопада 2022 року: що можна і не можна робити
  • Якщо день сьогодні був теплий, зима очікується не сувора.
  • Багато бруду на дорогах — тепло буде й взимку.
  • Водойма зранку покрилися кригою — потепління вже можна не чекати.

Нагадаємо, на церковне свято 14 листопада 2022 року день Ангела відзначають люди з такими іменами: Адріан, Кузьма, Хома та Дем’ян. Не забудьте привітати їх зі святом.

Схожі статті

11 квітня 2024 — яке сьогодні церковне свято, і чого не варто робити, щоб не лити в майбутньому гіркі сльози

Яке церковне свято 11 квітня 2024 року? Ознайомтеся з нашим матеріалом, щоб дізнатися, що у цей день святкують віряни, яким традиціям слідують, а також, які є прикмети та повір'я.

10 квітня 2024: церковне свято сьогодні, чому не можна користуватися гострими предметами та хороші прикмети

Яке свято 10 квітня 2024 року? У нашому матеріалі ви можете дізнатися, що це за день за церковним календарем, а також дізнатися, які прикмети, заборони та традиції існують на цей день.