15 лютого: яке сьогодні свято у православному календарі, що можна і не можна робити, молитва дня

15 лютого більше відоме у православному календарі як Стрітення Господнє. Саме цей день насичений по-особливому багатьма звичаями та традиціями від наших предків.

Яке сьогодні свято? П’ятнадцятого лютого віряни відзначають важливе для православного календаря свято – це Стрітення Господнє. Відомо, що це свято християни святкують упродовж аж дев’ятнадцяти століть нашої ери – усе почалося з четвертого століття і триває аж до нині.

Перше відзначення цього дня було в Єрусалимі, на той момент Стрітення мало абсолютно інше найменування – Сороковий день після Боговиявлення. Здавна наші предки робили урочистою і літургію, і процесію.

Приблизно у шостому столітті Стрітення взагалі набуло особливого характеру – цей день відзначали як один із найголовніших за цілий календарний рік.

Чого не рекомендують робити 15 лютого?

Здавна п’ятнадцятого лютого старалися уникали роботи, яка приносить гроші. Приймалася лише та праця, яка щиро допомагає та робить добро для інших.

П’ятнадцятого лютого також не можна робити чогось домашнього: особливл не радять шити або вишивати.

С
Старайтеся не вишивати в цей день

У Стрітення не можна вживати лайливих слів.

Які прикмети існують на п’ятнадцяте лютого?

Якщо сьогодні відлига – значить весна буде теплою.

Якщо п’ятнадцятого лютого стало холодніше – весна буде холодною.

Якщо сьогодні ясно та тихо – чекайте на хороший урожай.

Якщо бачите, як капає зі стріх вода, знайте: пшениця цьогоріч вродить так, як треба.

У цей день варто сходити до церкви, посвятити свічки та навіть водичку. Освячену воду потрібно оберігати та пити на випадок хіба що якоїсь хвооби. Здавна вважали, що ця освячена вода буде наделена якоюсь особливою силою.

Схожі статті

Яке церковне свято 12 квітня 2024 – все про цей день, що не можна робити та яким прикметам можна довіряти

Яке свято 12 квітня 2024? Дізнайтеся в нашому матеріалі, що це за день, які прикмети можна розпізнати, яких традицій дотримуються віряни та чого уникають.

11 квітня 2024 — яке сьогодні церковне свято, і чого не варто робити, щоб не лити в майбутньому гіркі сльози

Яке церковне свято 11 квітня 2024 року? Ознайомтеся з нашим матеріалом, щоб дізнатися, що у цей день святкують віряни, яким традиціям слідують, а також, які є прикмети та повір'я.

10 квітня 2024: церковне свято сьогодні, чому не можна користуватися гострими предметами та хороші прикмети

Яке свято 10 квітня 2024 року? У нашому матеріалі ви можете дізнатися, що це за день за церковним календарем, а також дізнатися, які прикмети, заборони та традиції існують на цей день.

9 квітня: церковне свято сьогодні, кого вшановують, з чим бути обережним цього дня – не проливайте воду

Щоб дізнатися, яке церковне свято 9 квітня, ознайомтеся з нашою статтею. Чого не варто робити в цей день, чого уникати, а що навпаки приверне в майбутньому удачу?

Яке церковне свято 7 квітня 2024 року: День ангела, прикмети, традиції і що не можна робити в цей день

Церковне свято 7 квітня 2024 року можна дізнатися в нашому матеріалі. Що можна робити в цей день, і чого робити категорично не варто, повір'я та забобони.

Церковне свято 6 квітня 2024 року: в кого іменини, народні прикмети, і чого не можна робити в цю суботу

Церковне свято 6 квітня 2024 року можна дізнатися різними способами, але найкращий помічник у цьому – звичайний церковний календар. Усі деталі в матеріалі.