Що потрібно зробити з виноградом уже в жовтні: 5 важливих справ

Досвідчені садівники знають, що основу під наступний урожай винограду закладають уже цієї осені. Виноград, як ніяка інша рослина, хоче, щоб про неї подбали. Тоді вона щедро віддячить господареві.

Спеціалісти стверджують, що потрібно зробити 5 важливих справ і ваш успіх буде забезпечений.

1.Вчасно зібрати урожай

Урожай винограду збирають по мірі дозрівання. Якщо ще є недозрілі грона, а погода різко погіршилася, то потрібно їх зірвати і розвішати на горищі.

2. Здійснити обприскування від шкідників

Восени добре виноградну лозу від шкідників обробити розчином мідного купоросу з розрахунку 100г порошку на 10л води. Обприскування найкраще робити пульверзатором.

Обрізка винограду восени
Обрізка винограду восени

3. Здійснити ґрунтовний полив

Після того як здійснили обрізку, потрібно на зиму інтенсивно полити виноград. Причому, 50л води під кущ буде зовсім небагато. Для цього, під час перекопування ґрунту навкруги кореня, акуратно, щоб його не пошкодити, викопують глибші рівчаки, в які потім можна порціями підливати воду. А лоза сама собі візьме скільки їй потрібно.

4. Провести підживлення

Підживити лозу найкраще органічними добривами з додаванням деревного попелу. Найкраще біля самої основи замульчувати ґрунт перепрілим гноєм чи компомтом.

5. Здійснити обрізку

Обрізка проводиться через кілька тижнів після того як опаде листя. Раніше робити це не рекомендовано, оскільки в пагонах відбуваються процеси фотосинтезу. Але обов’язково зробити це до перших морозів, інакше лоза зробиться крихкою і буде ламатися.

Під час обрізки видаляються усі старі і хворі пагони, які відразу ж потрібно спалити, бо там можуть бути шкідники. Залишаються лише молоді і здорові пагони.

Вкривати виноград на зиму потрібно не завжди. А в помірному кліматі, де зими досить вологі і теплі виноград добре зимує взагалі без укриття. Потрібно тільки подбати про його корінь.

Для цього, дочекавшись, коли пройдуть перші заморозки, щоб лоза загартувалася, добре прикидати коріння деревною тирсою або ж землею з піском.

Схожі статті

Не викидайте баночки від сметани: хитрі господині знайшли їм 8 сенсаційних способів застосування в побуті

А чи знали ви, що різноманітні контейнери, як от баночки від сметани можуть стати корисними в побуті? Сьогодні ми запропонуємо вам кілька варіантів ефективного використання таких баночок.

Без жодних фітоламп: розсада томатів виросте товстенькою, міцною, кремезною – простий стрес-прийом дачників

Сьогодні ми поділимось з вами секретом догляду за розсадою томатів. Завдяки цим порадам розсада неодмінно виросте міцною, здоровою та тішитиме вас врожаєм.

Не варто запускати прання на цьому режимі: через це в машинці з’являється пліснява і затхлий запах

Майже кожна господиня у своєму житті стикалася з ситуацією, коли з пральної машинки йде неприємний запах. І насправді цьому є пояснення. Так само, як і методи боротьби.

Так роблять господині у Франції: воду після варіння яєць не виливають. “Рідке срібло” для вашого городу

Ми залюбки купляємо різноманітні добрива, коли хочемо, щоб наш сад давав прекрасні врожаї та тішив цвітінням. Але деякі мінеральні добрива вливаємо, не розуміючи цього.

Як вберегти сад від шкідників та лихого ока заздрісних сусідів: народні методи та поради, перевірені роками

Сьогодні ми поділимось з вами порадами, які допоможуть вберегти ваш сад від шкідників та небажаних поглядів. Ці секрети досвідчені дачники перевіряли роками

Як врятувати пересолений суп, позбутись неприємного запаху від дошки і ще 8 корисних лайфхаків для кухні

Сьогодні ми допоможемо вам полегшити свій побут на кухні. Пропонуємо до вашої уваги ТОП-10 корисних порад від професійних кухарів та досвідчених господинь!