Церковне свято 21 грудня: що можна і не можна робити в день святої Анфіси Римської – традиції, прикмети

21 грудня православні миряни вшановують пам'ять святої великомучениці Анфіси Римської, яка, за переказами, постраждала за свою відданість християнській вірі у 5 столітті.

За переказами, Анфіса Римська жила у часи 5 століття. Молодою дівчиною вона вийшла заміж за чоловіка високого сану, який сповідував християнство, Анфіса була хрещеною. Одного разу дружина керівника містом, в якому проживала Римська разом із обранцем, хотіла звернути молоду дівчину до аріанства – вчення, яке заперечує возз’єднання Бога та його сина Ісуса Христа. Анфіса вирішила відмовитися і за наклепом була спалена на вогнищі.

Що можна і що не можна робити 21 грудня?

Т
Традиції 21 грудня

Цього дня варто зробити в будинку генеральне прибирання. Наступний день, 22 грудня, – день сонцестояння, яке не можна зустрічати в бруді. Наші предки вірили, що цього дня не можна бути скупим та відмовляти іншим на прохання. Водночас 21 грудня треба встигнути закінчити усі важливі справи.

Люди вірили – варто спостерігати за погодою. Якщо день буде морозний, спокійний і тихий, то варто чекати на сніжну та м’яку зиму. Дівчата у цей день намагалися проводити наодинці з собою та займалися домашнім рукоділлям – ткали, в’язали та вишивали. Вишивка у 21 грудня отримувала магічну силу.

Молитва на 21 грудня

Молитва на 21 грудня
Молитва на 21 грудня

О ясний Пломінь таємничий,

Кринице правди і любові,

В печалі – найкращий Утішитель,

Прийди до мене, о Духу Найсвятіший!

При втомі росо животворна,

Вогонь між холодом зневіри

І світло нашої надії,

Прийди до мене, о Найсвятіший Духу!

Чекаю, щоб любов твоя прийшла до мене

В думки й серця дітей Адама,

Коли зі всіх сил ми кличемо тебе:

Прийди, о Духу Найсвятіший!

Хай честь і слава буде вічна

Отцеві, Синові і Духу.

А Ти мені дай відповідь на клич цей:

Прийди, о Найсвятіший Духу! Амінь

Схожі статті