Церковне свято 21 січня: що можна і не можна робити на день пам’яті преподобного Еміліана – традиції, прикмети

Свято 21 січня народ дуже полюбляв. Здавна звалося воно Омелян Перезимник, а прихильність у народі здобуло через свої традиції та надію на весну.

Преподобний Еміліан був людиною сміливою та рішучою. Він єдиний, хто наважився сказати імператору Леву про те, що не може царська світська влада впливати на церковні справи, а зокрема знищувати ікони. Довго сидів у темниці чоловік – допоки Всевишній не забрав його душу.

Церковне свято 26 грудня
Церковне свято 21 січня

А день його пам’яті у народі любили та дуже шанували. Вважалося, що зима потроху повертає на весну, а серпень буде таким же сонячним, вітряним або дощовим, як і 21 січня. Спостерігали також і за тваринами. Якщо в цей день тварини тиснуться до тепла і сплять, згорнувшись, то варто очікувати посилення морозів, а також пізньої весни. А ось чистого нічного неба дуже боялися. Вважалося, що дуже швидко прийде мороз.

Вранці зазвичай не працювали, а молилися. Просили Господа зробити здоров’я міцним, як морози. Читали такі рядки:

Лікарю і цілителю душ і тіл наших, Джерело життя нашого, Христе Ісусе, Господи і Спасителю наш! Поглянь Милосердним Оком Твоїм на слугу Твого (ім’я), в тяжкій недузі перебуваючого. Прихилися до наших слізних благань, пальцем Милосердя Твого доторкнися до немічного тіла хворого, погаси вогонь його тіла, зменш його терпіння, поверни йому здоров’я, підійми його з постелі немочі. Продовж його для життя, щоб на землі він ще послужив Тобі, і ходив стежками Заповітів Твоїх та удостоївся Твого Небесного Царства, і разом зі Святими славив Тебе, Бога Милостивого з Отцем і Святим Духом нині, і повсякчас, і на віки віків.Лікарю і цілителю душ і тіл наших, Джерело життя нашого, Христе Ісусе, Господи і Спасителю наш! Поглянь Милосердним Оком Твоїм на слугу Твого (ім’я), в тяжкій недузі перебуваючого. Прихилися до наших слізних благань, пальцем Милосердя Твого доторкнися до немічного тіла хворого, погаси вогонь його тіла, зменш його терпіння, поверни йому здоров’я, підійми його з постелі немочі. Продовж його для життя, щоб на землі він ще послужив Тобі, і ходив стежками Заповітів Твоїх та удостоївся Твого Небесного Царства, і разом зі Святими славив Тебе, Бога Милостивого з Отцем і Святим Духом нині, і повсякчас, і на віки віків.

Схожі статті