Івана Купала 2021: як правильно святкувати, гадати на воді та коли можна йти купатися – все про традиції

Свято Івана Купала відбудеться в ніч з 6 на 7 липня. Дізнайтеся всі нюанси всіх унікальних обрядів.

Івана Купала наші пращури святкували ще до хрещення князем Володимиром Київської держави. Традиційної народної назви цього дня до нас не дійшло.

Свято Івана Купала

Відомо, що свято носить назву на честь християнського святого Івана Хрестителя. Квінтесенцією свята є очищення за допомогою вогню та води — давня форма магічних дій. “Купала” ж це не просто народне прізвисько. Вважається, що це похідне від “купа”, “в купі”. Також існує версія, що це просто архаїчний синонім слова “Хреститель”.

Традиційно на Івана Купала влаштовують народні гуляння біля річок. Готуватися починають заздалегідь. Дівчата готують святкове вбрання та плетуть вінки.

Раніше навіть йшли українці у ліси, аби зібрати зілля для приготування настоянок та ліків.

Обов’язковим атрибутом свята є вогнище.

Івана Купала

Спершу розпалюється багаття, потім коло нього водять хороводи, всі учасники якого мають потім перестрибнути вогонь. Вважається, що він не може опекти або обпалити. Люди вірять, що багаття символізує очищення душі та тіла.

Як правильно ворожити на воді?

У цю ніч з 6 на 7 липня ворожінням на судженого займаються дівчата. Зроблені напередодні вінки пускають по воді. Якщо вінок крутиться на місці – ще не скоро на весілля чекати, якщо спокійно пливе – бути шлюбу.

Ворожити на воді можна, а ось, купатися не радять. За народною традицією, у цей день русалки можуть залоскотати. Також вважається, що у цю ніч вода стає студеною і людині може у ній стати погано.

Схожі статті

Яке церковне свято 12 квітня 2024 – все про цей день, що не можна робити та яким прикметам можна довіряти

Яке свято 12 квітня 2024? Дізнайтеся в нашому матеріалі, що це за день, які прикмети можна розпізнати, яких традицій дотримуються віряни та чого уникають.

11 квітня 2024 — яке сьогодні церковне свято, і чого не варто робити, щоб не лити в майбутньому гіркі сльози

Яке церковне свято 11 квітня 2024 року? Ознайомтеся з нашим матеріалом, щоб дізнатися, що у цей день святкують віряни, яким традиціям слідують, а також, які є прикмети та повір'я.

10 квітня 2024: церковне свято сьогодні, чому не можна користуватися гострими предметами та хороші прикмети

Яке свято 10 квітня 2024 року? У нашому матеріалі ви можете дізнатися, що це за день за церковним календарем, а також дізнатися, які прикмети, заборони та традиції існують на цей день.

9 квітня: церковне свято сьогодні, кого вшановують, з чим бути обережним цього дня – не проливайте воду

Щоб дізнатися, яке церковне свято 9 квітня, ознайомтеся з нашою статтею. Чого не варто робити в цей день, чого уникати, а що навпаки приверне в майбутньому удачу?

Яке церковне свято 7 квітня 2024 року: День ангела, прикмети, традиції і що не можна робити в цей день

Церковне свято 7 квітня 2024 року можна дізнатися в нашому матеріалі. Що можна робити в цей день, і чого робити категорично не варто, повір'я та забобони.

Церковне свято 6 квітня 2024 року: в кого іменини, народні прикмети, і чого не можна робити в цю суботу

Церковне свято 6 квітня 2024 року можна дізнатися різними способами, але найкращий помічник у цьому – звичайний церковний календар. Усі деталі в матеріалі.