Церковний календар на 18 серпня: яке свято, що можна і не можна робити на день Євстигнія Житника — традиції

Церковний календар на 18 серпня шанує пам'ять Євстигнія Антіохійського, який був страчений за віру в Господа. Дізнайтесь, як правильно вшанувати пам'ять мученика та чого не слід робити у цей день.

Церковний календар на 18 серпня нагадує нам про предсвято Преображення Господнього. У цей день шанують пам’ять мученика Євстигнія Житника, який вів праведне життя та молився. У віці 110 років був страчений імператором за свою віру.

Відзначати Євстигнія, який загинув за свою віру в Бога та вірність православ’ю, на українських землях почали після прийняття християнства.

Зранку, в день свята, в поле шли літні люди та просили землю вберегти їх народ від злих духів, які могли ховатися між колосками. Люди просили про захист, безвітряну осінь, м’яку зиму, багатий врожай та виливали на ґрунт конопляну олію, щоб задобрити землю.

Церковний календар на 18 серпня: що можна і не можна робити

Церковний календар на 18 серпня: яке свято

У цей день було заведено їсти сиру цибулю з сіллю й хлібом, та розвішувати цибулю у хатах, щоб очищувати повітря та відганяти нечисті сили. Особливих заборон у день мученика Євстигнія немає, але рекомендують під час роботи не співати, не їсти та не розмовляти, щоб не відверталась удача. Також вважалося, що якщо на свято Житника погода буде теплою, грудень буде не морозним.

Церковний календар на 18 серпня: як правильно молитися

Церковне свято 22 липня: що можна і не можна робити
Церковний календар на 18 серпня: яке свято

Оскільки залишається один день до свята Преображення Господнього, у день мученика Євстигнія Житника починають звучати молитви, присвячені наближенню події. Звертатися до Всевишнього починають рано вранці, такими словами:

“Господи Ісусе Христе, Боже наш, у Світлі живий неприступний,

Сяйво цей Слави Отчя і Образ Іпостасі Його!

Коли прийде виконання часів, Ти за милосердя невимовне до занепалого роду людського Собі зменшив ти, зря раба прийняв ти, упокорив Ти Себе, слухняний бути навіть до смерті.

Насамперед Хреста і вільні пристрасті Твоєї на горі Фаворстей перетворився Ти в Божественній Славі Своїй перед святими Твоїми учні та Апостоли, мало приховавши плоті сприйняття, та коли Тя побачать розпинається, і смерті віддається, бо розуміють страждання Твоє вільне і Божество.

Даруй же і нам усім, пречисті Твої Твої Преображення святуючим, чистим серцем і нескверними розуми здобути на Святу гору Твою, до селищ святі слави Твоєї, де голос чистий святкуючих, голос невимовної радості,

Та там купно з ними віч-на-віч побачимо Славу Твою в невечірньому дні Царства Твого, і з усіма святими, від віку Тобі благоугодившими прославимо Всесвяте ім’я Твоє з Безначальним Твоїм Батьком і Пресвятим і Благим і Животворним Твоїм Духом нині і повсякчас і на віки віків.”

Нагадаємо, що церковний календар на 18 серпня радить вам привітати своїх близьким з наближенням Яблучного спасу. У цей день іменини відзначають: Юхим, Іван, Максиміліан, Симон, Ян. Також сьогодні день янгола святкують жінки з ім’ям Дарія, Євдокія, Христина, Марія, Нонна.

Схожі статті

11 квітня 2024 — яке сьогодні церковне свято, і чого не варто робити, щоб не лити в майбутньому гіркі сльози

Яке церковне свято 11 квітня 2024 року? Ознайомтеся з нашим матеріалом, щоб дізнатися, що у цей день святкують віряни, яким традиціям слідують, а також, які є прикмети та повір'я.

10 квітня 2024: церковне свято сьогодні, чому не можна користуватися гострими предметами та хороші прикмети

Яке свято 10 квітня 2024 року? У нашому матеріалі ви можете дізнатися, що це за день за церковним календарем, а також дізнатися, які прикмети, заборони та традиції існують на цей день.