5 жовтня 2022 року: яке сьогодні народне свято і що заборонено робити за прикметами

5 жовтня 2022 року: яке сьогодні народне свято та що відомо про традиції у день пам'яті пророка Йони? Дізнайтеся про всі незвичні заборони та цікаві прикмети, які супроводжують цей день.

5 жовтня 2022 року: яке сьогодні народне свято? Усім, хто хоч колись читав Біблію відома історія пророка Йони, який побував у череві кита. Але як ця подія могла трапитись зі служителем? Історія переказує, що Бог послав Йону в місто під назвою Ніневія, щоб там пророк віщав Боже слово та проповідував істину.

Під час перебування святого на кораблі розпочався шторм і моряки вирішили, що Господь розгнівався на них. Кинувши жереб, який випав на Йону, корабельники викинули його у відкрите море, вважаючи, що саме він викликав гнів Господній. Пророка проковтнув кит, але як тільки проповідник опинився в його череві — почав молитися Всевишньому та благати визволення. Кит одразу виплюнув Йону, який той час же пішов закликати небоговірних покаятися.

5 жовтня 2022 року: яке сьогодні народне свято та що заборонено робити?

5 жовтня 2022 року: яке сьогодні народне свято

Зі стародавніх часів вважалося, що в день Йони ні в якому разі не можна їсти рибу та морепродукти, бо цим можна накликати лихо на себе та свою сім’ю через неповагу до історії святого пророка. У свята, які шанує церква, не варто сваритися, кричати, лаятись та перевантажуватись фізичною роботою.

5 жовтня 2022 року: яке сьогодні народне свято, традиції та прикмети

Яке церковне свято 8 вересня 2022
5 жовтня 2022 року: яке сьогодні народне свято

У селян цього дня закінчувався збір редьки. Окрім їжі з неї виготовляли засоби для лікування: мазі, настоянки для розтирання суглобів чи відвари для компресів. Традиційно ввечері на стіл господині подавали редьку з квасом, хмільними напоями та домашніми стравами.

Вважалося, що саме сьогодні останній день бабиного літа, а після цього почнеться справжня осінь. А якщо на хвойних деревах шишок висить мало, зима буде помірною та малосніжною.

Є повір’я, що яка погода була на Йону, така й протримається до кінця місяця.

Нагадаємо, що у народне свято 5 жовтня 2022 року відзначать день Ангела люди з іменами: Веніамін, Микола, Олександр, Петро та Кузьма.

Схожі статті

Яке церковне свято 12 квітня 2024 – все про цей день, що не можна робити та яким прикметам можна довіряти

Яке свято 12 квітня 2024? Дізнайтеся в нашому матеріалі, що це за день, які прикмети можна розпізнати, яких традицій дотримуються віряни та чого уникають.

11 квітня 2024 — яке сьогодні церковне свято, і чого не варто робити, щоб не лити в майбутньому гіркі сльози

Яке церковне свято 11 квітня 2024 року? Ознайомтеся з нашим матеріалом, щоб дізнатися, що у цей день святкують віряни, яким традиціям слідують, а також, які є прикмети та повір'я.

10 квітня 2024: церковне свято сьогодні, чому не можна користуватися гострими предметами та хороші прикмети

Яке свято 10 квітня 2024 року? У нашому матеріалі ви можете дізнатися, що це за день за церковним календарем, а також дізнатися, які прикмети, заборони та традиції існують на цей день.

9 квітня: церковне свято сьогодні, кого вшановують, з чим бути обережним цього дня – не проливайте воду

Щоб дізнатися, яке церковне свято 9 квітня, ознайомтеся з нашою статтею. Чого не варто робити в цей день, чого уникати, а що навпаки приверне в майбутньому удачу?

Яке церковне свято 7 квітня 2024 року: День ангела, прикмети, традиції і що не можна робити в цей день

Церковне свято 7 квітня 2024 року можна дізнатися в нашому матеріалі. Що можна робити в цей день, і чого робити категорично не варто, повір'я та забобони.

Церковне свято 6 квітня 2024 року: в кого іменини, народні прикмети, і чого не можна робити в цю суботу

Церковне свято 6 квітня 2024 року можна дізнатися різними способами, але найкращий помічник у цьому – звичайний церковний календар. Усі деталі в матеріалі.