Яке церковне свято 28 березня: що сьогодні можна, а що не можна робити, народні прикмети і хто святкує іменини

Не знаєте яке свято 28 березня за церковним календарем? Читайте матеріал далі, щоб дізнатись все про завтрашній день і нічого не пропустити.

Сьогодні, 28 березня, віряни вшановують пам’ять мученика Агапія та ще семи мучеників Кесарійських: Пуплія, Тімолая, Роміла, двох Олександрів, та двох Діонісіїв. Саме вони є символами вірності християнській вірі. У ті часи, коли жили мученики, імператором був Діоклетіан. За його правління було суворо заборонено поклонятись комусь, окрім ідолів. Ба більше, містяни змушені були періодично приносити їм жертви.

Попри такий закон, деякі люди не могли спокійно дивитись на жертвоприношення. Одного разу під час одного з таких ритуалів, шестеро молодиків публічно заявили про те, що не сповідуватимуть язичництво, а залишаться вірними християнству. Після такого висловлювання правитель міста все ж вирішив їх переконати змінити думку, втім молоді люди стояли на своєму. Через це їх закинули до в’язниці, де вже перебував мученик Агатій зі своїм слугою Діонісієм. Усіх їх тримали під вартою довгий час, і, в результаті, вони відійши у вічність, втім залишились вірними Богу.

28 березня — день пам'яті мученика Агапія та сімох інших

28 березня — день пам’яті мученика Агапія та сімох інших

Кого варто привітати з іменинами?

28 березня день ангела святкують: Олександр, Денис, Олексій, Тимофій та Михайло.

Прикмети на сьогодні

А це основні народні прикмети, за якими наші пращури визначали погоду.

  • Якщо ви почули, як цвірінькають горобці, то варто чекати на теплий та сонячний день.
  • День буде хмарним та дощовим у випадку, якщо журавлі летять занадто низько.
  • Варто розраховувати на холодну й дощову погоду наступних декілька днів, якщо захід сонця яскравий.
  • Якщо граки летять на гнізда, то очікувати гарну весну.

Чого не можна робити сьогодні?

Споконвіків 28 березня не можна поводити себе неприйнятно в лісі. Наприклад, заборонено смітити, голосно кричати. Існує повір’я, що подібна поведінка може образити ліс й він позбавить людей своїх дарів.

Також не варто сьогодні багато розчісуватись та мити голову. Люди вірили, що кожна втрачена волосинка сьогодні призведе до поганих днів у майбутньому.

Крім того, не варто гуляти допізна й сваритись, адже це також може призвести до негараздів у майбутньому.

Сьогодні не можна шуміти в лісі
Сьогодні не можна шуміти в лісі

Що прийнято робити 28 березня?

Сьогодні прийнято ходити до лісу й дякувати йому за свої дари. Також пращури вірили, що варто цілий день носити із собою шпильку, яка захистить від поганих людей та їхнього бажання наврочити.

Схожі статті

Яке церковне свято 12 квітня 2024 – все про цей день, що не можна робити та яким прикметам можна довіряти

Яке свято 12 квітня 2024? Дізнайтеся в нашому матеріалі, що це за день, які прикмети можна розпізнати, яких традицій дотримуються віряни та чого уникають.

11 квітня 2024 — яке сьогодні церковне свято, і чого не варто робити, щоб не лити в майбутньому гіркі сльози

Яке церковне свято 11 квітня 2024 року? Ознайомтеся з нашим матеріалом, щоб дізнатися, що у цей день святкують віряни, яким традиціям слідують, а також, які є прикмети та повір'я.

10 квітня 2024: церковне свято сьогодні, чому не можна користуватися гострими предметами та хороші прикмети

Яке свято 10 квітня 2024 року? У нашому матеріалі ви можете дізнатися, що це за день за церковним календарем, а також дізнатися, які прикмети, заборони та традиції існують на цей день.

9 квітня: церковне свято сьогодні, кого вшановують, з чим бути обережним цього дня – не проливайте воду

Щоб дізнатися, яке церковне свято 9 квітня, ознайомтеся з нашою статтею. Чого не варто робити в цей день, чого уникати, а що навпаки приверне в майбутньому удачу?

Яке церковне свято 7 квітня 2024 року: День ангела, прикмети, традиції і що не можна робити в цей день

Церковне свято 7 квітня 2024 року можна дізнатися в нашому матеріалі. Що можна робити в цей день, і чого робити категорично не варто, повір'я та забобони.

Церковне свято 6 квітня 2024 року: в кого іменини, народні прикмети, і чого не можна робити в цю суботу

Церковне свято 6 квітня 2024 року можна дізнатися різними способами, але найкращий помічник у цьому – звичайний церковний календар. Усі деталі в матеріалі.