Таїнство Священства: ким і коли встановлене? Хто може бути священником?

Таїнство, у якому через рукоположення християнин дістає духовну владу священнодіяти, тобто служити Христовій Церкві - відправляти Святу Літургію, здійснювати інші Таїнства, і через якого Святий Дух надає іншим християнам спасительну благодать.

У священнодійстві головну роль відіграє не особа священника, а печать Святого Духа, яку він отримує у момент рукоположення.

Ким і коли встановлено Таїнство Священства?

У Старому Завіті, у Книзі Левіт, йдеться про священника Арона, в Книзі чисел говориться про ізраїлеве коліно Левів, як священнослужителів, яких решта одинадцять колін роду мали утримувати. Так само у Книзі Пророка Єзекіїла також розповідається про поділ на священників і левітів – тих, які прислуговували священника.

У Новому Заповіті вже читаємо про первосвященників, які опиралися на Старий Заповіт і за прикладом старозавітних священників вимагали у людей для Бога жертви. Але справжнім священником Новозавітнім є лише Ісус Христос, який приніс себе в жертву за все людство.

Про це описано у всіх чотирьох Євангеліях Нового Завіту.

Літургія Святої вечері у месі РКЦ. Омивання нігі
Літургія Святої вечері підчас меси РКЦ. Омивання ніг.

Ісус Христос встановлює Таїнство Священства на Тайній вечері, дає право звершувати Святу літургію (Святу Євхаристію), а також інші таїнства, навчати і проповідувати.

Хто може бути священником?

У євреїв було правило: кожне первородне дитя має бути віддане на служіння Богові. Тому, кожний юнак, який здобуде духовну освіту може стати священником. Але насамперед, потрібно розпізнати покликання. У цьому може допомогти духівник або парафіяльний священник.

Є три тупені священства: диякон, пресвітер (священник) і єпископ (архиерей). Диякон має право служити при дарах. Пресвітер – служити Святу Літургію, сповідати, причащати. Єпископ, крім сповнення тих самих обов’язків, що й священник, має право рукополагати (посвячувати) на священника. Про це написано у Діяннях святих апостолів.

У східній Церкві священник має право одружуватися. У латинській − священники приймають обітницю безшлюбності – целібат. Такий стан можуть обрати й інші. Він характерний тим, що священник живе без сім’ї і весь свій час може віддавати служінню спільноті на парафії.

Є ще священники монахи, які живуть у монастирях.

Рукоположення на священника
Рукоположення на священника

Кожний священник має обов’язок зберігати послух деканальному священникові і єпархіальному Єпископу. А ієромонах – настоятелю монастиря.

Треба собі усвідомити, що особа священника, не дивлячись на людські слабкості, які іноді проявляє, є  недоторканою  і неосудною, бо Таїнство Священства витискає на душі священника нестерту печать Святого Духа. За будь-яких умов, навіть, якщо священник усунений від служіння Святої Літургії, він має право здійснювати такі Таїнства як сповідати і причащати.

Потрібно виховувати у собі й у нащадках обов’язок і звичку ставитися з особливою повагою до священників.

Схожі статті

Сильні молитви за здоров’я мами: до Господа, Богородиці, Пантелеймона Цілителя і Ангела-Хоронителя

Молитва – це найсильніший засіб, який може допомогти в будь-якій скруті. А молитва за здоров'я мами – найкращий спосіб висловити їй свою любов і турботу та попросити Бога про її зцілення.

Молитви, які допомагають та захищають у важких ситуаціях на війні солдат та громадянських людей. Читайте з вірою!

Батько, Твоє слово каже, що воїн, покликаний на війну, повинен сміливо бити ворога та захищати Україну. Воїнові треба захищати свій будинок, свою сім'ю. Господи, допоможи мені в цьому. В ім'я Ісуса, амінь.