Поминання покійних від роду спочилих: Покровська батьківська субота та День усіх святих

Поминання наших предків від роду спочилих є нашим прямим обов'язком. Так зберігається зв'язок поколінь і твориться Церква. Бо усі, хто відійшов з цього світу залишаються членами Церкви, якщо тільки вони були прилучені до неї за життя.

Протягом літургійного року є кілька днів, коли можемо всією Церквою згадати своїх померлих предків і молитися за них.

У східних православних церквах таким днем є субота напередодні свята Покрови Пресвятої Богородиці, тому й називається Покровською батьківською.

В католицьких, західного обряду, зокрема й греко-католицьких церквах, поминальним днем є День усіх святих 1 листопада. Але весь листопад  в католицьких церквах моляться за померлими.

Католицька традиція у поминальний день палити на гробах предків свічки
Католицька традиція у поминальний день палити на гробах предків свічки

У ці дні рідні напередодні або у самий поминальний день ідуть зранку в храм, де подають граматку (записку) з іменами померлих. В граматку можна вписувати тільки імена хрещених і в жодному разі не вписувати самовбивць.

Також добре принести три прісні хліби і дати по можливості гроші на службу Божу.

Перед початком служби запалити свічку або й не одну, якщо Імен у списку багато. Свічка є символом Христа і вважається, що ми привертаємо таким чином до нашого від роду спочилого Боже милосердя.

Добре  у цей день бути у стані освячоючої ласки (висповіданим) і прийняти Святе Причастя. Але, якщо не потурбувалися зробити це завчасно, то під час Літургії уже цього робити не треба. Краще зосередитися на молитві про покійних.

Також існує традиція після Божественної Літургії відвідати гріб на кладовищі. Це є також гарна нагода напередодні його прибрати. На кладовищі треба запалити свічку і помолитися. Зазвичай, моляться «Отче наш» і «Богородице діво..».

Добре промовити таку спільну молитву

«Упокой, Господи, душі спочилих рабів Твоїх (імена) і всіх істинно віруючих. Пробач їм гріхи вільні й невільні та даруй їм життя у вічності. Амінь».

Щира молитва за померлими допоможе безсмертній душі знайти спокій.

Вірні Православної Церкви ще мають традицію приносити на кладовище продукти і поминати померлих прямо на гробах.

Схожі статті

Сильні молитви за здоров’я мами: до Господа, Богородиці, Пантелеймона Цілителя і Ангела-Хоронителя

Молитва – це найсильніший засіб, який може допомогти в будь-якій скруті. А молитва за здоров'я мами – найкращий спосіб висловити їй свою любов і турботу та попросити Бога про її зцілення.

Молитви, які допомагають та захищають у важких ситуаціях на війні солдат та громадянських людей. Читайте з вірою!

Батько, Твоє слово каже, що воїн, покликаний на війну, повинен сміливо бити ворога та захищати Україну. Воїнові треба захищати свій будинок, свою сім'ю. Господи, допоможи мені в цьому. В ім'я Ісуса, амінь.

Молитва за зцілення хворих дітей від усіх недуг до Ісуса, Богородиці та Матрони Московської

Хвороба ніколи не обіцяє нічого хорошого, а особливо важко, коли хворіє дитина. У такі моменти не опустити руки допоможе молитва.

Молитва матерям і дружинам за здоров’я воїнів, що хоробро захищають Україну. Господи, вбережи наших героїв

Ні для кого не секрет, що українські військові щоденно захищають країну на Донбасі. Підтримаємо їх добрим словом та молитвою.

Радуниця 2021: традиції поминального вівторка, що не можна робити в цей день та як поминати покійних

Радуницю завжди відзначають у вівторок другого тижня після одного з найбільших православних свят — Великодня. У 2021 році цей день припадає на 11 травня.