20 жовтня іменини святкують Сергій, Святослав і Олександр. Прикмети і заборони на цей день

У літургійному календарі східних церков 20 жовтня молитовно згадують святих Сергія і Вакха. А в світському - відзначають Всеукраїнський день боротьби з захворюванням на рак молочної залози.

Двадцяте жовтня – день багатий й на професійні свята. Цього дня своє професійне свято відзначають кухари і кулінари усієї планети, а також авіадиспетчери.

Історія згадує, що брати Сергій і Вакх жили у третьому сторіччі, походили із заможної римської родини. Були мужніми римськими воїнами у імператора-язичника Галерія, але одночасно сповідували християнство. Якийсь час їм вдавалося приховувати свою віру, але одного разу вони відмовилися від жертвоприношення язичницькому богу Юпітеру. Їх перевдягнули у жіночий одяг і водили вулицями, насміхаючись. Згодом катували, вимагаючи зректися віри. Але воїни були непохитні. Першого до смерті забили Вакха. Вночі він з’явився братові і попередив його, щоб той не лякався, а мужньо прийняв смерть за Христа. Так і сталося − Сергія піддали тортурам, а потім стяли голову.

У V cт. пам’ять про святих мучеників  вшанували будівництвом церкви в місті Ресафа, Сирія (425 року), де нібито стратили Сергія. А місто переіменували у Сергіополіс. У Римі вже у ІХст. також була збудована церква на честь святих Сергія і Вакха. Мощі святих знаходяться у Венеції.

Святі Сергій і Вакх з тих пір є покровителями воєнних.

Всеукраїнський день боротьби з захворюванням на рак молочної залози
Всеукраїнський день боротьби з захворюванням на рак молочної залози

Всеукраїнський день боротьби з захворюванням на рак молочної залози започаткований  з метою привернення уваги до найпоширенішого онкологічного захворювання серед жінок. Щорічно від цієї недуги помирає майже 5 тис жінок.

Методи боротьби з хворобою полягають у спонуканні жінок до вчасного обстеження і раннього діагностування недуги. Символом дня є рожева стрічка

У цей, 20 жовтня, іменини святкують Сергій, Святослав і Олександр.

Народні прикмети на цей день такі:

  • Сонячна погода на Сергія Зимового означає, що тепло буде ще три тижні.
  • Блідий місяць – чекайте дощу.

У цей день, за повір’ям, господині не повинні працювати з тістом. Вірили, що випікання або інші приготування можуть принести нещастя, причому всім рідним і близьким.

Схожі статті

11 квітня 2024 — яке сьогодні церковне свято, і чого не варто робити, щоб не лити в майбутньому гіркі сльози

Яке церковне свято 11 квітня 2024 року? Ознайомтеся з нашим матеріалом, щоб дізнатися, що у цей день святкують віряни, яким традиціям слідують, а також, які є прикмети та повір'я.

10 квітня 2024: церковне свято сьогодні, чому не можна користуватися гострими предметами та хороші прикмети

Яке свято 10 квітня 2024 року? У нашому матеріалі ви можете дізнатися, що це за день за церковним календарем, а також дізнатися, які прикмети, заборони та традиції існують на цей день.