Чистий четвер: як правильно підготуватися до особливого дня, щоб очистити душу та не розгнівити Господа

Чистий четвер - унікальний день, адже саме тоді можна очистити не лише свою оселю чи речі, а душу. Дізнайтеся правила підготовки.

Чистий четвер. Цей день є особливим на Страсному тижні. Його історія сягає днів життя Іісуса. А історія виникнення його така: вважається, що Христос омив ноги своїм учням у Таємну вечерю.

Таємна вечері. Фреска Леонардо да Вінчі.

Сьогодні традиція омивання існує і в нас. Підготуватися до неї просто: з вечора виберіть собі чистий зручний одяг, в якому вам буде зручно відвідувати молебни та молитися вдома у Страсну п’ятницю. Бажано, щоб речі були новими, але не дуже нарядними.

Також у пригоді стане чиста ряднина для омивання. Всі водні процедури мають відбутися до сходу сонця. У цей день також можна очищувати речі та предмети побуту. Втім, майте на увазі, що всі роботи по дому необхідно закінчити до 18.00. Вважається, що після заходу сонця працювати вже категорично заборонено.

У цей день також варто відвідати церковну службу і покаятися у своїх гріхах. У храмі також причащаються, запалюють свічки і приносять їх додому.

Великдень-2021
Великдень-2021

Саме у Четвер прикрашають оселю до Великодня. Її можна наповнити квітами, гілочками верби або абрикосу. Оселя має виглядати святково. Також підготуйте собі простір та посуд для приготування великодньої випічки у суботу.

Великдень-2021
Великдень-2021 православний.

Бажано також зробити у Чистий четвер чорну четвергову сіль. Вона весь рік буде оберігати ваше здоров’я, а зробити її дуже легко.

Четвергова сіль
Четвергова сіль

Змішайте чорний житній хліб з кухонною сіллю та запікайте у духовці до повного спечення хліба. Потім всю масу перетріть та помістить у мішечки з тканини.

 

Схожі статті

Яке церковне свято 12 квітня 2024 – все про цей день, що не можна робити та яким прикметам можна довіряти

Яке свято 12 квітня 2024? Дізнайтеся в нашому матеріалі, що це за день, які прикмети можна розпізнати, яких традицій дотримуються віряни та чого уникають.

11 квітня 2024 — яке сьогодні церковне свято, і чого не варто робити, щоб не лити в майбутньому гіркі сльози

Яке церковне свято 11 квітня 2024 року? Ознайомтеся з нашим матеріалом, щоб дізнатися, що у цей день святкують віряни, яким традиціям слідують, а також, які є прикмети та повір'я.

10 квітня 2024: церковне свято сьогодні, чому не можна користуватися гострими предметами та хороші прикмети

Яке свято 10 квітня 2024 року? У нашому матеріалі ви можете дізнатися, що це за день за церковним календарем, а також дізнатися, які прикмети, заборони та традиції існують на цей день.

9 квітня: церковне свято сьогодні, кого вшановують, з чим бути обережним цього дня – не проливайте воду

Щоб дізнатися, яке церковне свято 9 квітня, ознайомтеся з нашою статтею. Чого не варто робити в цей день, чого уникати, а що навпаки приверне в майбутньому удачу?

Яке церковне свято 7 квітня 2024 року: День ангела, прикмети, традиції і що не можна робити в цей день

Церковне свято 7 квітня 2024 року можна дізнатися в нашому матеріалі. Що можна робити в цей день, і чого робити категорично не варто, повір'я та забобони.

Церковне свято 6 квітня 2024 року: в кого іменини, народні прикмети, і чого не можна робити в цю суботу

Церковне свято 6 квітня 2024 року можна дізнатися різними способами, але найкращий помічник у цьому – звичайний церковний календар. Усі деталі в матеріалі.