Церковне свято 25 січня: що можна і не можна робити у день пам’яті Тетяни Римської – традиції та прикмети

Церковний календар відзначає Тетяну Римську. Це свято тісно сплелося з народними та молодіжними традиціями. Дізнайте про це все у матеріалі.

Тетянин день на дворі, а значить гуляють всі студенти. Хто не відзначав 25 січня, мабуть, не вчився у ВНЗ, адже всі здавна знають, що саме ця церковна покровителька допомагає всім, хто готується до сесій, іспитів чи семінарів.

Церковне свято 25 січня

Взагалі Тетяна за життя була фантастичною жінкою. Її вважають за каноном дияконесою. Вона вірно служила людям, допомагала всім біднякам, хворим, вагітним жінкам. Та жорстокий правитель не міг змиритися, що його піддані проміняли язичницьку віру і стали молитися Христу. Схопив він Тетяну, але Господь не дав закатувати свою віддану ученицю.

25 січня свята вода здобуває особливої сили і всім жінкам варто нею вмитися перед початком дня. Вважається, що також потрібно окропити кутки та намалювати крейдою хрестик над дверима.

О, свята мученице Тетяно, невісто найсолодшого Жениха твого Христа! Агнице Агнця Божественного! Голубко цнотливості, запашне тіло ти одягнула стражданнями як царськими ризами, до соборів небесних приєднана, торжествуєш нині у славі вічній, від днів юності ти обіцяла Богові бути служителькою Церкви, цнотливість ти зберегла і полюбила Господа більше за всі блага! До тебе ми молимося і тебе просимо: вислухай наші сердечні благання і, не відкидаючи наших молінь, подаруй чистоту тіла і душі, надихни любов до божественних істин, введи нас на путь чеснот, виблагай нам у Бога ангельську охорону, вилікуй наші рани, огороди юність, подаруй старість безболісну і безбідну, відвідай нас, сущих у в’язниці гріха, скоро настанови нас на покаяння, розпали полум’я молитви, не залиш нас сиротами, щоб, славлячи твої страждання, ми возсилали хвалу Господу нині, і повсякчас, і навіки-віків. Амінь.

Схожі статті

Яке церковне свято 12 квітня 2024 – все про цей день, що не можна робити та яким прикметам можна довіряти

Яке свято 12 квітня 2024? Дізнайтеся в нашому матеріалі, що це за день, які прикмети можна розпізнати, яких традицій дотримуються віряни та чого уникають.

11 квітня 2024 — яке сьогодні церковне свято, і чого не варто робити, щоб не лити в майбутньому гіркі сльози

Яке церковне свято 11 квітня 2024 року? Ознайомтеся з нашим матеріалом, щоб дізнатися, що у цей день святкують віряни, яким традиціям слідують, а також, які є прикмети та повір'я.

10 квітня 2024: церковне свято сьогодні, чому не можна користуватися гострими предметами та хороші прикмети

Яке свято 10 квітня 2024 року? У нашому матеріалі ви можете дізнатися, що це за день за церковним календарем, а також дізнатися, які прикмети, заборони та традиції існують на цей день.

9 квітня: церковне свято сьогодні, кого вшановують, з чим бути обережним цього дня – не проливайте воду

Щоб дізнатися, яке церковне свято 9 квітня, ознайомтеся з нашою статтею. Чого не варто робити в цей день, чого уникати, а що навпаки приверне в майбутньому удачу?

Яке церковне свято 7 квітня 2024 року: День ангела, прикмети, традиції і що не можна робити в цей день

Церковне свято 7 квітня 2024 року можна дізнатися в нашому матеріалі. Що можна робити в цей день, і чого робити категорично не варто, повір'я та забобони.

Церковне свято 6 квітня 2024 року: в кого іменини, народні прикмети, і чого не можна робити в цю суботу

Церковне свято 6 квітня 2024 року можна дізнатися різними способами, але найкращий помічник у цьому – звичайний церковний календар. Усі деталі в матеріалі.